Wat moet je weten bij een incassobureau inschakelen?
Wat moet je weten bij een incassobureau inschakelen?

Wat moet je weten bij een incassobureau inschakelen?

Geconfronteerd worden met wanbetalers is een belangrijk probleem waar vandaag de dag heel wat bedrijven jammer genoeg mee worden geconfronteerd. Niet alleen het opvolgen van betalingen, maar ook het najagen van wanbetalers gaat in de praktijk gepaard met ongelofelijk veel tijd en vaak ook frustraties. Een incassobureau inschakelen kan er in ieder geval voor zorgen dat je kan rekenen op de bijstand van een gespecialiseerde onderneming die beschikt over ervaren mensen die precies weten hoe om te gaan met wanbetalers. Ben jij ook van plan om het opvolgen van wanbetalingen uit te gaan besteden en kijk je daarvoor in de richting van een incassobureau? Dan kan je op deze pagina zeer precies ontdekken waar je op dit vlak allemaal rekening mee moet houden.

Hoe kan een incassobureau jou helpen? 

Een incassobureau inschakelen kan je als bedrijf verschillende belangrijke voordelen opleveren. Allereerst geldt dat je niet langer zelf verantwoordelijk bent voor het opstellen van de vaak eindeloze hoeveelheid aan brieven die uiteindelijk je wanbetalers moeten dwingen om toch te betalen. Bovendien geldt hiervoor ook dat je niet meer alleen de actuele status van de wanbetalingen moet opvolgen. Voor het merendeel van de bedrijven geldt dat ze zullen weten dat ze hierdoor alleen al reeds een ongelofelijke hoeveelheid aan tijd en moeite zullen kunnen uitsparen. 

Uiteraard zorgt een incassobureau inschakelen er in de praktijk eveneens voor dat je sneller aan het geld zal kunnen komen die andere partijen aan je verschuldigd zijn. Vaak is het zo dat wanbetalers niet betalen zolang ze plots worden geconfronteerd met een gespecialiseerde partij die openstaande schulden invordert. Ook dit is dus zeker een belangrijke troef waarop je kan rekenen bij het inschakelen van een incassobureau voor het opvolgen van wanbetalingen.

Hoe gaat een incassobureau precies te werk? 

In eerste instantie zal je bij een incassobureau inschakelen kunnen vaststellen dat er ook door deze partij een aantal brieven zullen worden verzonden naar de wanbetaler. Daarnaast is de kans groot dat er ook enkele keren zal worden geprobeerd om telefonisch contact op te nemen met de wanbetaler. Wanneer het schrijven van brieven uiteindelijk geen betaling als gevolg heeft zal er worden overgaan tot het inschakelen van een deurwaarder waardoor er een bevel tot betaling zal worden uitgevaardigd. Op het ogenblik dat er ook dan geen betaling volgt zal er uiteindelijk beslag worden gelegd. Op deze manier leidt een incassobureau inschakelen eigenlijk in het merendeel van de gevallen tot het ontvangen van een betaling van de schuldenaar. 

Hoe worden de kosten aangerekend voor de diensten van het incassobureau?

Het spreekt voor zich dat je bij een incassobureau inschakelen in de praktijk steevast rekening zal moeten houden met bepaalde kosten die er aan je aangerekend kunnen worden. In eerste instantie is het belangrijk om bij het inschakelen van een incassobureau te controleren of er kosten in rekening worden gebracht wanneer de wanbetaler niet over de brug komt of niet. Dit is een bijzonder belangrijke vraag, want het laatste wat je als bedrijf uiteraard wil is nog meer verlies maken. 

Voor het merendeel van de incassobureaus geldt gelukkig dat ze werken volgens het no cure, no pay principe. Dit betekent dat je alleen maar kosten zal moeten betalen wanneer het (volledige) verschuldigde bedrag kan worden ingevorderd. Van belang daarbij is ook om te controleren wie verantwoordelijk is voor het betalen van deze kosten. Worden deze kosten immers boven op het openstaande bedrag berekend waardoor de wanbetaler ze moet betalen of worden ze afgehouden van het ingevorderde bedrag? Ook dit is zeker iets om aandacht aan te besteden bij een incassobureau inschakelen.