Teamtraining is erop gericht teams en / of afdelingen beter met elkaar te laten samenwerken. Het primaire doel van zo’n training is om medewerkers vaardigheden, motivatie en attitude bij te brengen. Dit is nodig om je medewerkers een positieve houding mee te geven. Zodoende kunnen ze beter in teamverband samenwerken.
Wat is het resultaat bij het uitvoeren van een teamtraining?
Een teamtraining is er dus opgericht om teams beter met elkaar samen te laten werken. Je zult merken dat tijdens deze speciale trainingen de kennis en het bewustzijn van medewerkers wordt vergroot. Vergroot in de zin van het eigen gedrag, maar ook het gedrag van collega’s. Daardoor worden er nieuwe gedragspatronen zichtbaar. Ook wordt de teamtraining ingezet om medewerkers te laten leren elkaar beter aan te vullen. En gebruik te maken van elkaars kwaliteiten. Praktische instrumenten en handvatten worden gegeven op gedragspatronen te veranderen. Met als doel om samen meer te bereiken.
Welke type teamtraining bestaan er?
Er zijn teamtrainingen in allerlei soorten en maten. Er kan wel een basis onderscheid worden gemaakt tussen een aantal vormen van teamtraining. De volgende indeling wordt veel gemaakt. Namelijk de teambuilding, de teamworkshops en de teamcoaching. Al deze teamtrainingen hebben het doel om het individu en het team te helpen en te ondersteunen bij vaststelling en optimalisatie van het potentieel en talent.
Wat is teambuilding?
Bij teambuilding staat het plezierig samen met elkaar werken centraal. Hierbij gaat het meestal niet om strakke processen en diepgaande gesprekken voeren. Teambuilding kan je zien als samenwerken in de vorm van paintballen, vlotten bouwen of raften. Dit zijn dus echt de klassieke teamuitjes. Essentieel hierbij is het samenwerken met elkaar. Het resultaat moet zijn dat je team uiteindelijk resultaatgerichter gaat werken binnen het bedrijf.
Wat zijn teamworkshops?
Ander onderdeel van teamtraining zijn teamworkshops. Hier is een duurzame teamgroei essentieel. Bij deze workshops ligt de focus op wat er goed gaat, maar ook wat er niet goed gaat. Ook wordt er gekeken waar er ruimte is voor verbetering. Je ontdekt en ontwikkelt communicatieve vaardigheden en leert geven en ontvangen van feedback. Het komt er op neer dat je een lerend team wordt.
Wat is teamcoaching?
Tot slot het laatste onderdeel van teamtraining is teamcoaching. Je ziet bij dit soort teamtraining dat men zich focust op het verdiepen van samenwerkingsrelaties. Teamcoaching zorgt voor ondersteuning bij veranderprocessen. Zet je teamcoaching voor een korte of langere tijd in dan wordt het proces van betrokken en positief samenwerken versneld.
Voor wie zijn dit soort teamtrainingen geschikt?
De teamtrainingen zijn vooral geschikt voor medewerkers die op een betere manier met elkaar willen samenwerken. Het maakt dan ook helemaal niets uit welke branche of welk niveau dit is.
Teamtrainingen zijn te volgen voor allerlei soorten teams. Zo kun je denken aan docenten, management en ondersteunend personeel. Dit is de kern en de gehele essentie van dit soort team training. Leer beter met elkaar te leren communiceren en samen te werken.