‘Waar staat dat?’
‘Waar staat dat?’

‘Waar staat dat?’

‘Waar staat dat?’ Dat was de zin die ik vroeger regelmatig van mijn docent hoorde. Een mogelijk oplossing voor een probleem was wel in de maak echter de beste uitwerking liet op zich wachten. Als ik nu de wettelijk mogelijkheden kon vinden en kon toepassen? Dat was de vraag en inmiddels is dat een tweede natuur geworden. 

De kleine lettertjes maken het verschil

Veel oplossingen voor pensioenvraagstukken zijn te vinden in diverse wetten en besluiten. En eventueel in jurisprudentie of in pensioenreglementen. Het is wel belangrijk om te weten hoe er moet worden gezocht. Dat is iets wat enkel is te leren door het vaak te doen. En nogmaals te doen en nogmaals enzovoort. Dat is het voordeel van ervaring en kennis die daadwerkelijk wordt toegepast. Het voordeel voor bijvoorbeeld een werknemer is dat het voor hem snel duidelijk wordt of de kans dat hij gelijk krijgt wel realistisch is. Als hij denkt dat het pensioen lager is dan wat hem ooit eerder is beloofd. Het scheelt valse hoop of geeft een realistisch inzicht op een eventueel gewenst scenario. 

Kennis echt toepassen maakt het verschil

Dat is mijn werk. Zoeken en zoeken naar een mogelijke oplossing van een complex pensioenvraagstuk. Op individueel en collectief niveau zoek ik naar oplossingen of kan ik toelichten waarom iets niet mogelijk is. Realisme past nu eenmaal beter dan een abstracte voorstelling van zaken. In ieder geval is dat zo bij pensioenen. In de kunstwereld is het een kwestie van smaak.

Op de homepage is terug te vinden welke vraagstukken er zo allemaal voorbij komen. Pensioenoplossingen bij ontslag, eerder met pensioen, onderzoek naar een eventueel door de vakbonden opgelegde verplichte pensioenregeling. Als het maar complex is dan zorg ik ervoor dat er een passend en behapbaar antwoord komt.