Verzendzakken – veelzijdige concurrent van dozen
Verzendzakken – veelzijdige concurrent van dozen

Verzendzakken – veelzijdige concurrent van dozen

Ook al hoort hij soms tweede keuze te zijn bij het versturen van artikelen, toch is het bijna altijd weer die goede oude doos die eraan moet geloven. Het lijkt erop dat bij verpakkers toch steeds weer naar dozen wordt gegrepen. En toch zouden soms verzendzakken betere opties kunnen zijn. Heeft dat misschien te maken met het verleden van zulke zakken? Want er was een tijd dat zakken als inferieure verpakkingsmaterialen door het leven gingen. Slap, weinig ruimte biedend, niet mooi – dat waren de vooroordelen. 

 

Verzendzakken bedrukken mooier dan dozen

Tegenwoordig echter zien moderne verzendzakken er heel anders uit. Die kun je ook heel mooi laten bedrukken met je bedrijfsgegevens of slogan. Dat gaat er nog veel mooier uitzien dan druksels op karton. Want een zak heeft bijna altijd een veel betere glans dan golfkarton kan bieden. En daar waar een doos stug en hoekig is, daar is de verzendzak heel beweeglijk. Dat maakt de zak interessant als brievenbuspost. Zo betaal je voor je vrachtjes minder aan porto en maak je het je klant gemakkelijker: die hoeft niet langer thuis te blijven voor ontvangst. Al met al is kiezen voor de verzendzak in plaats van de doos nog niet zo gek, soms.

 

Vlot verpakt en snel op pad

Voeg daarbij nog een voordeel: de tijd die gemoeid is met het verpakken van je producten. Daar waar je met dozen drukdoende bent met vouwen en in elkaar zetten, daar kun je bij verzendzakken het klepje even keren, je product naar binnen laten glijden en het zelfklevende klepje hechten aan de envelop. Dat kost je maar een paar seconden. Bij webshops of in magazijnen waar je per dag heel veel moet verpakken, win je zo veel tijd als je dozen links laat liggen. Voorstanders van het golfkarton kunnen dan nog tegensputteren dat dozen de te verzenden spullen toch beter beschermen, de waarheid ligt meer in het midden. Want moderne zakken zijn oersterk en winnen het van karton als er beschermd moet worden tegen regen of gemorste vloeistoffen. Het is niet voor niets dat de verzendzak gewild is – vooral bij koeriers of om kleding te versturen.

 

Verzendzakken keren vocht

Het mag duidelijk zijn dat je geen breekbaar porselein of verfijnd glaswerk in een verzendzak doet en dan maar hopen dat de producten goed aan komen. Voor sommige spullen is een doos geschikter. Die weert zich beter tegen schokken en trillen, schuiven en vallen. Maar niet alle artikelen zijn snel kapot. Neem nou kleding. Die kan eigenlijk beter verstuurd met een zak dan met een doos. Want naast het feit dat je zo brievenbuspost hebt (minder porto), bescherm je de kleding ook tegen vocht. Ook boeken en muziekdragers doen het goed in een zak. Als laatste zou een dozenliefhebber dan nog kunnen opperen dat karton beter voor het milieu is, maar ook hier is een ommekeer gaande. Want de nieuwe lichtingen zakken worden al een stuk milieuvriendelijker gemaakt. Wist je dat de helft van alle zakken tegenwoordig weer gerecycled kunnen worden?

 

Tweemaal gebruikt

Een laatste voordeel van verzendzakken zit’ m in de retours. Soms klopt het bestelde niet of is niet alles aanwezig. Soms is de bestelling alsnog gedeukt of gebutst aangekomen. Is het product in een zak bij je thuis beland, dan kun je die meteen benutten als retourzak. Als je wat opstuurt vergeet het niet het te beschermen, en dat kan je met noppenfolie doen.