Pensioen zelf opbouwen: Hier moet je aan denken
Pensioen zelf opbouwen: Hier moet je aan denken

Pensioen zelf opbouwen: Hier moet je aan denken

Wil je jouw pensioen zelf opbouwen? Dan sta je voor een groot aantal keuzes. Het is belangrijk dat je namelijk de juiste mogelijkheden tot jouw beschikking krijgt en ervoor kunt zorgen dat je ook na jouw pensioen een goed bedrag hebt. Alleen heb je zelf vaak niet voldoende kennis, waardoor je de hulp van een professional als Synvest kunt gebruiken. Je moet er altijd voor zorgen dat je zelf ook op zoek gaat naar opties, zodat je meerdere kanten op kunt gaan. Maar waar kun je allemaal aan denken? Onderstaande informatie legt uit. 

Het pensioen zelf opbouwen voor extra geld 

Jouw pensioen zelf opbouwen gebeurt altijd op basis van jouw financiële situatie. Je moet namelijk altijd gaan kijken hoeveel geld er beschikbaar is en je moet er rekening mee gaan houden dat dit geld ook voor langere tijd opzij gezet moet worden. Je gaat daarbij ook kijken naar hoeveel pensioen je al opgebouwd hebt. Hiervoor kijk je naar de AOW en wat je vanuit jouw werkgever krijgt. Dit zal vaak niet voldoende zijn om de dromen te verwezenlijken. Bekijk daarom welk extra bedrag er nog apart gezet kan worden voor een mooi spaarbedrag. 

Jouw doelen opstellen voor het pensioen 

Het pensioen zelf opbouwen doe je ook op basis van hoeveel geld je nodig hebt. Je hebt jouw vaste lasten, maar ook zaken waar je nog geld aan uit gaat geven. Denk daarbij aan hobby’s en reizen. Hoe groter de dromen, hoe meer geld er beschikbaar moet zijn. Houd er dan ook rekening mee dat je jouw pensioenleeftijd in het achterhoofd moet houden. Vanaf dat moment heb je immers geen vast inkomen meer en zul je het geld moeten gebruiken dat je gespaard hebt. Je kunt hiervoor verschillende rekensommen uit gaan voeren voor een beter beeld. 

Beleggen voor een hoger rendement 

Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor beleggen. Jouw pensioen zelf opbouwen door het beleggen gebeurt door het rendement dat aan jou uitgekeerd wordt. Je kunt dit geld direct opzijzetten, maar kunt ook gaan kijken naar een herinvestering. Rendement op rendement kan namelijk ook weer extra geld op gaan leveren. Met de hulp van een professional zullen de goede keuzes op dit gebied gemaakt kunnen worden en zijn er weinig risico’s te vinden. Uiteraard zullen de risico’s bij beleggen altijd blijven, maar deze worden wel beperkt door goed naar de koersen te kijken. 

De opties goed spreiden 

Als je een mooi bedrag op wilt bouwen, is het belangrijk dat je naar de verschillende opties gaat kijken en het pensioen zelf opbouwen gaat spreiden. Zo kun je een deel op een spaarrekening zetten, een deel gaan beleggen en de rest van het geld in de overwaarde van jouw woning laten. Zo zorg je ervoor dat je altijd een bedrag overhoudt, zelfs als er ergens verliezen voor gaan komen. Door met een professional alles in kaart te brengen en te kijken naar het geld dat je kunt missen, heb je altijd de voordelen van sparen.